Contacteer ons

Respiratoire kinesitherapie

Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie heeft tot doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucus (slijm) en een rustige ademhaling mogelijk te maken, een normaal ademhalingspatroon na te streven en de patiënt te leren zijn ademhaling onder controle te houden.

Acute en chronische longaandoeningen zoals bronchitis, pneumonie, COPD, mucoviscidose, astma, … worden behandeld door middel van specifieke ademhalingstechnieken zoals drainagetechnieken, mobilisaties van de borstkas, begeleiding of controle bij het gebruik van aërosoltherapie, puffer of droogpoederinhalator, ontspanningsoefeningen en/of relaxatie, reiniging van de bovenste luchtwegen (neus, keel en strottenhoofd) en IPV.

 

Wat is IPV of intrapulmonale percussieventilatie (zie foto) precies? 

Bij intrapulmonale percussieventilatie worden luchtpulsaties (= “lucht stootjes”) toegediend, waardoor de luchtwegen zich verbreden en er gesloten longdelen kunnen geopend worden. 

Intrapulmonale percussieventilatie heeft verschillende doelstellingen:

  • Het openen van gesloten longdelen (=atelectases).
  • Het verbetert de gasuitwisseling (= aanvoer van O² en afvoer van CO²) en verbetert de ademhaling. 
  • Tegengaan van bronchospasmen (= samentrekken /verkrampen van het spierweefsel rondom de luchtwegen) 
  • Het verplaatsen van slijmen van de onderste luchtwegen naar de bovenste luchtwegen (door de combinatie met autogene drainage). 

De intrapulmonale percussieventilatie wordt uitgevoerd in combinatie met autogene drainage. Dit is een ademhalingstechniek om de slijmen te verplaatsen van de onderste naar de bovenste luchtwegen, om ze vervolgens te proberen ophoesten. 

Voor wie/wanneer wordt intrapulmonale percussieventilatie toegepast? 

  • Voor zowel volwassenen als kinderen met longaandoeningen zoals mucoviscidose, bronchiëctasieën, pneumonie, RSV, COPD, longfibrose,…